Projekcije IAEA za povečanje rasti jedrske energije

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je že drugo leto zapored revidirala svoje letne projekcije oz. napovedi potencialne rasti jedrske energije v prihodnjih desetletjih. Odraža se premik v svetovni razpravi o energiji in okolju ob naraščajoči zaskrbljenosti glede energetske varnosti in podnebnih sprememb.

Vir: IAEA
Vir: IAEA

V svojih novih načrtih glede globalne jedrske zmogljivosti za proizvodnjo električne energije do leta 2050 je IAEA scenarij povečala za 10 % v primerjavi z lanskim. Agencija je leta 2021 prvič po jedrski nesreči v Fukušimi Daiči na Japonskem leta 2011 popravila svoje letne projekcije navzgor.

V svojem scenariju IAEA predvideva, da se bo inštalirana moč vseh jedrskih elektrarn dvignila iz obstoječih, ki so okoli 390 GW(e), na več kot dvojno vrednost, in sicer na 873 gigavatov neto električne moči (GW(e)) do leta 2050. To je dodatnih 81 GW(e) poleg lanskoletne projekcije.

»Smo v odločilnem trenutku svetovnega prehoda v bolj varno, stabilno in cenovno dostopno energetsko prihodnost,« je dejal generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi. »Vlade zaradi vplivov podnebnih sprememb in energetske krize ponovno razmišljajo o svojih portfeljih v korist jedrske energije.«

Letni obeti opredeljujejo blažitev podnebnih sprememb in energetsko varnost kot ključno gonilo odločitev o nadaljevanju ali povečani uporabi jedrske energije, pri čemer navajajo nedavne dogodke, kot so pandemija covida-19, geopolitične napetosti in vojaški konflikt v Evropi, ki so vplivali na zanesljivost energetskih sistemov in oviran energetski pretok med regijami.

Številne države članice revidirajo svojo nacionalno energetsko politiko, kar vodi do odločitev o dodatnem podaljšanem obratovanju obstoječih reaktorjev in načrtov za novogradnjo naprednih reaktorjev ter razvoj in uvedbo majhnih modularnih reaktorjev.

Glede na nove projekcije in ob predpostavki, da se bo svetovna proizvodnja električne energije v naslednjih treh desetletjih povečala za 85 %, bi lahko jedrska energija do leta 2050 prispevala približno 14 % svetovne električne energije, medtem ko danes znaša 10 %. Premog ostaja prevladujoč vir energije za proizvodnjo električne energije, vendar se je od leta 1980 postopoma zmanjšal za nekaj odstotnih točk. V zadnjih letih se je povečal delež sončne energije in vetra iz manj kot 1 % leta 1980 na 9 % leta 2021.

Odkar so bile prvič objavljene pred več kot 40 leti, so se napovedi IAEA nenehno izpopolnjevale, da bi odražale razvijajoči se globalni energetski kontekst. IAEA napovedi veljajo za realne projekcije na jedrskem področju, kar dokazuje tudi zgodovina. V zadnjem desetletju je razvoj jedrske energije vedno ostal znotraj obsega projekcij, ki jih je IAEA opisala v prejšnjih izdajah.

Poročilo je dostopno na povezavi www.iaea.org/publications/15268/energy-electricity-and-nuclear-power-estimates-for-the-period-up-to-2050.

VIR: IAEA