Uvodnik

“Zahvalila bi se rada članom uredniškega odbora za dobro in plodno sodelovanje v letu 2022 ter vsem vam, ki nas spremljate in aktivno sodelujete pri pripravi vsebin.”

Spoštovani bralci glasila e-Jedrce,

Za vas smo pripravili novo številko e-Jedrca. Naslavljamo več pomembnih dogodkov in vsebin, seveda pa zremo v svetlo prihodnost in se veselimo izzivov, ki nas čakajo. Med drugim se veselimo tudi ustreznega odzivanja in prilagajanja vsem spremembam, ki se dogajajo v družbi.

Tudi v tokratnem e-Jedrcu vam avtorji in uredništvo ponujamo v branje zanimive prispevke. Vsekakor ne smete spregledati zanimivih tem v rubriki Novice, kjer avtorji z bralci delijo novosti iz jedrske stroke, ter rubrike Dogodki in dejavnosti, kjer nanizamo kar nekaj uspešnih dogodkov. Z veseljem izpostavljamo prepoznane aktivnosti ter dosežke naših članov na mednarodnem strokovnem področju kot tudi v slovenskem strokovnem in kulturnem prostoru. V DJS so bila zbrana tudi temeljna stališča, usmeritve, predloge in mnenja v fazi preliminarnega posvetovanja z javnostjo v okviru posodobitve Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta. Povzemamo tudi potek o podnebni konferenci COP27, ki je potekala v egiptovskem Sharm El Sheikhu, na kateri se je vse bolj jasno slišalo sporočilo o nujnosti takojšnjega ukrepanja. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal: »Smo na hitri cesti v klimatski pekel in še vedno pospešujemo!« (prevod), kot je o tem poročal Independent. V e-Jedrcu si lahko preberete tudi, kako razmišlja Nemčija o svojem elektroenergetskem konceptu, o nedavno uspešno zaključenem remontu NEK, vrhu slovenskega gospodarstva in še veliko več. Vabljeni k branju.

Zahvalila bi se rada tudi članom uredniškega odbora za dobro in plodno sodelovanje v tem letu ter vsem vam, ki nas spremljate in aktivno sodelujete pri pripravi vsebin. Kljub veliki intenzivnosti vsakodnevnega dogajanja na poslovnem in zasebnem področju spodbujamo k pisanju vse v prihodnjem letu. Skozi te aktivnosti se med nami spletajo niti, ki nas še dodatno povezujejo.

Leto se je hitro obrnilo in nam postreglo z zanimivimi časi. Zato je pomembno, da si še posebej v tem predprazničnem času vzamemo trenutek za tiste, ki jih imamo najraje. Vsem bralcem e-Jedrca želim veliko zadovoljstva, poslovnega uspeha in sreče v prihajajočem letu 2023.

Mojca Planinc, urednica e-Jedrca

Uspešen zaključek leta 2022 in srečno v novem letu 2023!

Leto 2022 je bilo za Društvo jedrskih strokovnjakov uspešno in polno raznolikih dejavnosti.

Z uspešno organizacijo obeh letošnjih konferenc, to je Nuclear Energy for New Europe 2022 in 9. konferenco mladih jedrskih strokovnjakov, ter z rednim izdajanjem e-Jedrca vzdržujemo naše tradicionalne strokovne dejavnosti. Poleg tega smo se aktivno vključevali v javne razprave o energetiki; tako z odmevnim odprtim pismom evropskim poslancem, v katerem smo slovenske poslance pozvali k podpori jedrske energije v taksonomiji, kot z našim javnim stališčem do slovenske nacionalne energetske politike, če naštejem samo nekaj dejavnosti. K temu moram dodati še številne dodatne strokovne in družabne dejavnosti naših mlajših članov, ki se združujejo v Mreži mlade generacije in organizirajo tudi vedno bolj prepoznan javni dogodek Stand Up for Nuclear. Vse naše aktualne dogodke lahko vidite tudi na spletni strani društva v zavihku Aktualno.

V letu, ko smo praznovali tudi 30. obletnico delovanja društva, se je večkrat sestal tudi upravni odbor. Zadnjič v tem letu smo se zbrali na že osmem, tokrat razširjenem sestanku, ki so se ga poleg članov upravnega odbora udeležili tudi predstavniki nadzornega odbora in številni aktivni člani društva, ki so s svojim požrtvovalnim delom vodili naše letošnje dejavnosti. Sestanek smo zaključili s prijetnim druženjem, na katerem smo bili s pogledi že usmerjeni v nove dejavnosti v naslednjem letu. Vsi skupaj smo drug drugemu in vsem članom zaželeli srečno in uspešno novo leto 2023.

dr. Tomaž Žagar, predsednik DJS