Jedrska energija nastopa tudi v popularni kulturi

Jedrska energija je za mnoge tematika, ki jo povezujejo z jedrskimi strokovnjaki, zapleteno fiziko in kompleksnimi procesi, le malokrat pa jedrski sektor povezujemo s popularno kulturo. V zadnjem času pa smo na slovenskih tleh opazili kar nekaj raznolikih projektov na različnih področij kulture, kjer jedrska tematika zavzema glavno ali pa stransko vlogo.

Vir: Drama
Vir: Drama

V Drami si lahko te dni ogledate predstavo Otroci. Drama Lucy Kirkwood ves čas preizprašuje globoke moralne in etične dileme, v katere se zaletimo v času krize in katastrofe. Glavna luč predstave osvetljuje jedrske fizike po uničljivi jedrski nesreči, ko jo povzroči cunami. Pri snovanju predstave je s svojim strokovnim pogledom pomagal tudi član DJS izr. prof. dr. Luka Snoj, ekipi pa je tudi razkazal reaktor TRIGA in jih poučil o konceptih jedrske energije. Za gledališki list je spisal tudi prispevek o sevanju in jedrski energiji.

Več o predstavi si lahko preberete tukaj.

Snoj je strokovno pomagal tudi pri drugem poljudnem projektu, in sicer knjigi Doktor Nobody, avtorja Jureta Godlerja, ki opisuje sabotažo NEK.
Več na o knjigi lahko preberete v tem prispevku ali pa si pogledate posnetka na Youtubu (posnetek 1 in posnetek 2).

Na reaktorju TRIGA pa je te dni potekalo tudi snemanje filma Lančana reakcija, ki govori o jedrski nesreči v Vinči. Več o filmu lahko najdete tukaj.