Olkiluoto 3: Po doseženi polni moči Finska januarja pričakuje začetek proizvodnje elektrike

Nov finski reaktor Olkiluoto 3 EPR je konec septembra dosegel polno moč, medtem ko se testi zagona reaktorja nadaljujejo, je sporočil operater Teollisuuden Voima Oyj (TVO). Začetek redne proizvodnje električne energije je predviden januarja 2023.

Vir: Wikipedia
Vir: Wikipedia

»Elektrarna je zdaj najmočnejša enota jedrske elektrarne v Evropi in tretja najmočnejša na svetu,« so sporočili iz TVO. Elektrarna ima izhodno moč kar 1600 Mw in s preostalima dvema reaktorjema proizvede približno 40 % električne energije na Finskem. Enoti Olkiluoto 1 in 2 proizvedeta približno 21 % skupnega trenutnega povpraševanja po električni energiji, Olkiluoto 3 (OL3) pa približno 19 %, so še sporočili iz družbe.

V mesecih po dosegu polne moči so v novem reaktorju izvedli več testov. Preizkusna proizvodnja električne energije se bo znova začela najhitreje 11. decembra, medtem ko naj bi se redna proizvodnja v najboljšem primeru začela 22. januarja, je novembra sporočil operater Teollisuuden Voima (TVO). Zagon elektrarne, ki je bil predviden za december 2022, je zamaknilo odkritje razpok v štirih črpalkah napajalne vode reaktorja.

Poškodba reaktorja povzroča Finski kopico težav. Nacionalni operater omrežja je opozoril na povečano tveganje izpadov električne energije v prihajajoči zimi, če OL3 ne bo mogel zanesljivo oskrbovati z elektriko.

Inšpektorji trenutno opravljajo podrobnejšo preiskavo in analizirajo vzrok razpok, ki so jih med rednim vzdrževanjem odkrili na vsakem od štirih rotorjev črpalk na turbinskem otoku, so sporočili iz TVO. Upravljavec elektrarne je dodal, da aktivno sodeluje v preiskavi, in ponovil, da škoda ne vpliva na jedrsko varnost.

OL3 je prvo kritičnost dosegel 21. decembra lani, na omrežje pa je bil priključen 12. marca.