Nemčija podaljšuje obratovanje treh jedrskih elektrarn

Nemški kancler Olaf Scholz je ukazal, da se življenjska doba zadnjih treh jedrskih elektrarn v državi podaljša najdlje do 15. aprila prihodnje leto. Odločitev je odziv na vse hujšo energetsko krizo v državi.

Zmanjšane dobave ruskega plina, vse hujša energetska kriza ter ambiciozni načrti povečanja energetske učinkovitosti in opustitve premoga do leta 2030 so Nemčijo prisilili k prestrukturiranju mešanice energetskih virov. Nemčija je prvotno načrtovala opustitev vseh treh jedrskih elektrarn do konca leta 2022. Oktobra letos pa je nemški kancler Scholz po večdnevnih pogajanjih koalicijskih partnerjev gospodarskemu, finančnemu in okoljskemu ministrstvu naročil, naj predložijo zakonodajne predloge, s katerimi bodo jedrske elektrarne obratovale tudi naslednje leto. Nov končni datum za prenehanje delovanja elektrarn je 15. april 2023. Jedrske elektrarne Isar 2, Neckarwestheim 2 in Emsland, ki so jim podaljšali obratovanje, v Nemčiji zagotavljajo 6 % električne energije in imajo zmogljivost 4300 MW. Ob tem je ministrstvom naročil pripravo ambicioznega zakona o povečanju energetske učinkovitosti in opustitvi uporabe premoga do leta 2030.
Odločitev je v Nemčiji, kjer je jedrska energija že vrsto let pereča tema, dobila mešane odzive. Liberalci (FDP), ki so sicer spodbujali uporabo še aktivnih jedrskih elektrarn do leta 2024, so kanclerjevo odločitev pozdravili, Zeleni pa so se na njo odzvali zadržano.

Kljub nujni potrebi po prestrukturiranju energetske mešanice za ohranjanje energetske zanesljivosti in omejevanju vplivov energetske krize pa Nemčija ne bo naročevala novega goriva, prav tako ne razmišlja o reaktivaciji treh jedrskih elektrarn, ki so jih zaustavili decembra 2021.