Jedrska energija letos polnopravna udeleženka konference COP

Zagovorniki jedrske energije, vključno s politiki in aktivisti, so v Sharm el Sheikhu na novembrskem podnebnem vrhu COP27 ponovno poskušali izboljšati podobo jedrske energije. Poudarjali so, da je jedrska energija varen in stroškovno učinkovit način za razogljičenje družbe.

Države članice medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) se letno sestajajo na konferencah Združenih narodov, imenovanih COP (Conference of the Parties). Gre za ključni dogodek v boju proti podnebnih spremembam, jedrska društva, industrijska združenja in nevladne organizacije pa ga spremljajo že dalj časa.

Vse večja zaskrbljenost zaradi hitrega tempa podnebnih sprememb in omejene oskrbe z električno energijo po vsem svetu je omehčala poglede nekaterih oblikovalcev politik na jedrsko energijo. Mednarodna agencija za atomsko energijo, medvladna organizacija, ki si prizadeva za spodbujanje jedrske energije, je odprla razstavo na podnebnem srečanju svetovnih voditeljev ZN v Egiptu – prvič v 27-letnih mednarodnih podnebnih pogajanjih. Tako so predstavniki jedrske energije prvič tudi uradno sodelovali pri oblikovanju sklepov konference, poleg tega pa je bila jedrski energiji izkazana tudi večja pozornost preostalih akterjev. Predstavitev je razložila potencial tehnologije v boju proti podnebnim spremembam.

Prireditveni prostor pod vodstvom IAEA so poimenovali #Atoms4Climate – prvi paviljon na COP, posvečen aplikacijam jedrske znanosti in tehnologije. Vseboval je več kot 40 dogodkov, vsi pa so imeli prenos v živo prek spleta. Razstava se je posvetila raznolikim jedrskim tematikam, od zagotavljanja čiste energije do varovanja vodnih virov in razvoja pametnejšega kmetijstva, prikazala pa je tudi, kako jedrska znanost in tehnologija pomembno prispevata k blaženju, spremljanju in prilagajanju vplivom podnebnih sprememb.

»Ko govorite o jedrski elektrarni, govorite o potrjenem proizvajalcu energije, ki ni del problema, temveč del rešitve,« je v intervjuju za Reuters povedal generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi.

Grossi je v sredo, 9. novembra, uradno odprl paviljon #Atoms4Climate na dogodku, ki je zbral visoke predstavnike vlad, mednarodnih organizacij, industrije in civilne družbe. Govorci so bili Matthew Opoku Prempeh, ganski minister za energijo; Kathryn Huff, pomočnica ameriškega sekretarja za jedrsko energijo; Cecilia Nicolini, državna sekretarka za podnebne spremembe, trajnostni razvoj in inovacije iz Argentine; Petteri Taalas, generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije (WMO); Maria Helena Semedo, namestnica generalnega direktorja Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO); in drugi.

Sporočilo gospoda Grossija voditeljem na COP je bilo, da sta jedrska znanost in tehnologija del rešitve tako za ublažitev emisij toplogrednih plinov kot za prilagajanje vplivom podnebnih sprememb. »Jedrska energija je tukaj. Jedrska energija je že del rešitve in jedrska energija bo še naprej na tej poti,« je dejal.

Jedrsko dogajanje na COP27 pa ni bilo omejeno le na paviljon. Posebni ameriški odposlanec za podnebje John Kerry je na tiskovni konferenci na vrhu razglasil uradni interes ameriške izvozno-uvozne banke (EXIM) za zagotovitev 3 milijard dolarjev finančne podpore za jedrsko elektrarno v Romuniji.

»Imamo izvedljivo alternativo v jedrski elektrarni … To je eden od načinov, kako lahko dosežemo neto ničelno vrednost,« je dejal novinarjem, pri čemer se je skliceval na mednarodni cilj zmanjšanja neto emisij toplogrednih plinov na nič do leta 2050. »Do leta 2050 brez jedrske energije ne bomo dosegli ničelne vrednosti.«

DJS in pobuda Nuclear for Climate

Pobuda Nuclear for Climate je nastala v soorganizaciji evropskega (ENS), francoskega (SFEN) in ameriškega (ANS) društva jedrskih strokovnjakov leta 2015 pred konferenco COP21 v Parizu. Mednarodna skupnost je že takrat opozarjala na nujno potrebo po dekarbonizaciji proizvodnje električne energije, da bi zaščitili ljudi in planet pred onesnaženostjo zraka in podnebnimi spremembami. Gibanje Nuclear for Climate pa je poudarilo pomen jedrske energije v doseganju tega cilja. Delegacije se bile prisotne na mednarodnih konferencah COP21, COP22, COP23, COP24, COP25 in COP26, kjer so predvsem v obliki aktivizma promovirali jedrsko energijo kot ključnega akterja v pogajanjih o podnebnih spremembah. Že takrat so gostili številne stranske dogodke in sodelovali v panelnih razpravah s predstavniki okoljskih nevladnih organizacij, agencije IAEA ter različnimi nacionalnimi delegati.

Letos je njihov glas segel še dlje in pobuda Nuclear for Climate je dosegla široko množico ljudi. Za COP27 smo skupaj s preostalimi društvi pripravili dokument s stališči glede trajnostne in zanesljive oskrbe z energijo v prihodnosti. Na letošnji konferenci COP27 je bila jedrski energiji namenjena enakovredna pozornost, kar se je odražalo na vseh dogodkih, ki so potekali predvsem na stojnici Nuclear for Climate ter v samostojnem paviljonu agencije IAEA. Vloga jedrske energije je bila prepoznana kot zelo pomembna, čemur potrjuje tudi mednarodna agencija za energijo (IEA) s podanim sklepom, da bo za dosego scenarijev z ničelnimi izpusti do leta 2050 treba podvojiti inštalirano moč jedrskih elektrarn.

Najbolj odmevne razprave s konference COP27 na temo jedrske energije si lahko ogledate spodaj, celoten nabor številnih jedrskih aktivnosti pa je dostopen na spletni strani organizacije World Nuclear Association.