Evropski forum za jedrsko energijo: Jedrska energija je del rešitve

Po treh letih premora je 10. in 11. novembra v Pragi potekal Evropski forum za jedrsko energijo. Ključne teme dogodka so bile ustrezno investiranje in presktrukturiranje energetskih sistemov in vloga jedrske energije v boju z energetsko krizo, ter ohranjanje in zagotavljanje jedrskega kadra.

Forum, ki je letos potekal že petnajstič, organizira Evropska komisija. Gre za edinstveno platformo za široko razpravo o priložnostih in tveganjih jedrske energije. Te razprave so povezane z energetskimi izzivi, s katerimi se soočajo EU in njene države članice, in zlasti z vlogo jedrske energije v strateškem okviru za energetsko unijo.

Letos je dvodnevni dogodek organizirala Češka, udeleženci pa so se osredotočili na aktualne teme energetske krize in doseganja ciljev razgoljičenja energetskih sistemov, ter vloge, ki jo ima jedrska energija na obeh področjih. Prvi del dogodka so namenili brezogljičnem energetskem sistemu Evrope, in sicer so se pogovarjali o investicijah in stroških energetskega prehoda in prestrukturiranja energetskih mešanic, ter preko različnih scenarijev iskali optimalno povezovanje vseh nizkoolgjičnih virov.

V drugem delu pa so se bolj osredotočili na jedrski sektor, predvsem na investicije, izkušnje in znanja, ki so potrebna za uspešen razvoj tega sektorja. Med drugim so se osredotočali predvsem na zagotavljanje in ohranjanje visokoizobraženega jedrskega kadra.

Dogodka se je udeležila kopica pomembnih gostov, češki predsednik vlade Petr Fiala, slovaški predsednik vlade Eduard Heger, ter drugi predstavniki nacionalnih in mednarodnih organizacij. Dogodek je otvorila evropska komisarka za energijo Kadri Simson, ki je poudarila, da naklonjenost jedrski energiji iz leta v leto raste. Izpostavila je, da moramo za uspešen boj proti nevarni ruski geopolitiki aktivirati vsa področja in sredstva energetskih sistemov, vključno z jedrsko energijo, ki v trenutni krizi in v prihodnosti lahko predstavlja pomemben del rešitve.