Odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpakov – na poti rešitev za sedanje in naslednje generacije

Smo generacija, ki ima koristi od uporabe radioaktivnih snovi, hkrati pa smo nosilci družbene odgovornosti in kot odgovorna družba moramo za radioaktivne odpadke poskrbeti mi, odgovornosti ne smemo prelagati na naslednje generacije. ARAO (Agencija za radioaktivne odpadke) že tri desetletja, od ustanovitve leta 1991, vzpostavlja celosten sistem ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim jedrskim gorivom v RS, skladno z najvišjimi standardi, ki jih narekuje in razvija stroka.

Gradnja odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov je kot trajna rešitev nujno potrebna, saj bodo le tako zagotovljeni pogoji za dolgoročno ravnanje z radioaktivnimi odpadki v Sloveniji.

Trenutne aktivnosti v okviru projekta odlagališča v Vrbini pri Krškem potekajo po načrtih. Septembra smo pridobili okoljevarstveno soglasje za odlagališče, postopek presoje vplivov na okolje je bil zahteven, saj gre za jedrski objekt. Pripravljena in vložena je bila projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, opravljeni sta bili recenzija in revizija.

V začetku leta smo pričeli s postopkom javnega naročila za izbiro izvajalca gradbenih del. Postopek izbire poteka v dveh fazah. V okviru prve faze smo preučili kompetence in reference izvajalcev, druga faza postopka, pridobitev ponudb, pa je v teku.  Podpis z izvajalcem gradnje in pričetek del je predviden takoj po tem, pričetek poskusnega obratovanja pa načrtujemo v letu 2023.

Vir slike: ARAO