Slovenija članica Sveta guvernerjev Mednarodne agencije za atomsko energijo

Na 65. zasedanju Generalne konference Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), ki je 23. septembra potekalo na Dunaju, je bila Slovenija izvoljena v 35-članski Svet guvernerjev IAEA. S tem se je Slovenija pridružila še desetim novoizvoljenim državam.

Slovenija, ki je bila izvoljena v Svet guvernerjev za obdobje 2021-2023, je na glasovanju prejela 78 glasov. Kot guvernerka bo Slovenijo zastopala veleposlanica Barbara Žvokelj, stalna predstavnica pri Organizaciji združenih narodov (OZN), Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Poleg Slovenije so novoizvoljeni člani upravnega odbora tudi Burundi, Kolumbija, Češka, Finska, Gvatemala, Irska, Republika Koreja, Libija, Pakistan in Vietnam.

Članstvo Slovenije v ključnem odločevalskem telesu IAEA potrjuje njeno mesto v mednarodni jedrski sferi, kjer je prepoznavna kot sodobna in razvita jedrska država, hkrati pa krepi tudi njeno vlogo v agenciji kot ena od držav s celovitim civilnim jedrskim programom in izpostavljeno vlogo jedrske energije v energetski mešanici. Že četrta izvolitev v Svet guvernerjev pa pomembno prispeva tudi k uresničevanju slovenskih interesov v okviru agencije.

Po poročanju Ministrstva za zunanje zadeve se bo Slovenija kot članica Sveta guvernerjev prioritetno posvečala tehničnemu sodelovanju ter izvajanju sporazumov o nadzornih ukrepih (Safeguards Agremeents), ki jih članice IAEA na podlagi Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) sklenejo z IAEA in tako agenciji omogočajo nadzor nad svojimi nacionalnimi jedrskimi programi ter s tem zagotavljajo njihovo miroljubno naravo. Hkrati bo Slovenija aktivna tudi na področju jedrske varnosti in varovanja, kjer ima na podlagi kontinuiranega razvoja in nadgradnje Nuklearne elektrarne Krško in kontinuirane krepitve nacionalnega režima jedrske varnosti in varovanja večletne izkušnje in znanje.