Projekt ENEN+: Pritegni, zadrži in razvij nove jedrske talente z več kot le akademskim izobraževanjem

Izobraževanje

Uspeh prav vseh visokih tehnologij, tudi jedrske, se skriva v stalnem in zadostnem dostopu do novih talentov. Talente je treba najprej pritegniti, nato razviti z izobraževanjem in usposabljanjem ter potem še zadržati v jedrskih poklicih. Jedrski inženirji so namreč odlični in zlahka najdejo izzive tudi na drugih, nejedrskih, visokotehnoloških področjih.

Zato je najpomembnejši cilj projekta ENEN+ ravno pritegniti, razviti in zadržati nove jedrske talente: jedrske inženirje, strokovnjake za obvladovanje radioaktivnih odpadkov, varstvo pred sevanji in za medicinske aplikacije sevalnih tehnologij. Projekt, ki ga koordinira ENEN (European Nuclear Education Network), so po več kot treh desetletjih zamiranja jedrskih raziskav in visokega šolstva v Evropi podprli Evropska komisija in industrijski partnerji projekta (Westinghouse, EDF, Tecnatom, FORATOM) ter zagotovili proračun v vrednosti 3,2 milijona evrov.

Za gimnazijce in študente prve bolonjske stopnje, ki skoraj nikjer v Evropi še ni jedrsko usmerjena, smo v sodelovanju s Tehniško in ekonomsko univerzo v Budimpešti organizirali dve poletni šoli (v živo v juliju 2019 in virtualno v juliju 2021). Med poletno šolo so imeli mladi priložnost opraviti več vaj in projektov na opremi, vključno z jedrskim reaktorjem in laboratorijem za medicinsko fiziko. Gimnazijci so za uvrstitev na poletno šolo pripravili triminutni video na poljubne jedrske teme (izdelki so na ogled na YouTube kanalih ENEN in ENS (European Nuclear Society).

Med najbolj odmevne rezultate projekta, ki se bo po štirih letih delovanja končal septembra 2021, spada podpora mobilnost: 628 mladim smo omogočili kar 15.993 človek/dni oz. več kot 43 človek/let dela in izkušenj pri različnih jedrskih deležnikih po vsem svetu. Podprli smo najboljše projekte, ki so jih predlagali mladi na vseh stopnjah izobraževanja (diploma, magisterij, doktorat, podoktorsko usposabljanje) in usposabljanja (tečaji, prakse, usposabljanje na delovnem mestu). V ta namen smo namenili nekaj več kot 1 milijon evrov. Izbrali smo tiste, ki so najbolje pokazali, kako jim bo mobilnost pomagala pri njihovi jedrski karieri v prihodnosti. Med dobitniki podpore je bila približno polovica jedrskih inženirjev, po številčnosti nato sledijo medicinski fiziki, specialisti varstva pred sevanji in obvladovanja radioaktivnih odpadkov. Iz Slovenije smo na usposabljanje poslali 5 mladih (vsi z Instituta "Jožef Stefan", sprejeli pa smo jih 13 (10 IJS; 3 Onkološki Inštitut).

Eno od ključnih sporočil projekta ENEN+ je, da lahko dovolj novih jedrskih talentov pritegnemo in razvijemo le vsi jedrski deležniki skupaj. To bo zahtevalo precej več aktivnega in dolgoročnega sodelovanja med deležniki, kot smo bili navajeni do zdaj. Če bomo nadaljevali s pred več kot pol stoletja uveljavljenimi pristopi, ki vodi tudi v zamiranje jedrskih raziskav in visokošolskega izobraževanja, se utegne Evropska skupnost iz vodilnega razvijalca jedrske energije še naprej in še hitreje spreminjati v slabotnega kupca tujih tehnologij.

ENEN pravkar pripravlja nadaljevanje projekta, za katerega namerava Evropska komisija nameniti 7 milijonov evrov.

Udeleženci poletne šole za gimnazijce in študente prve bolonjske stopnje, Budimpešta, julij 2019.
Udeleženci poletne šole za gimnazijce in študente prve bolonjske stopnje, Budimpešta, julij 2019.