Z JEK2 do nizkoogljične prihodnosti

Energetska politika

S podelitvijo energetskega dovoljenja je Ministrstvo za infrastrukturo odprlo možnost, da se Slovenija pridruži državam, kot so Švedska, Švica, Francija, Ontario v Kanadi in druge, ki so z uporabo jedrske energije že dosegle najhitrejšo, učinkovito, preverjeno in zanesljivo opustitev rabe fosilnih goriv - premoga, nafte in plina.

Razogljičenje s skupno in hkratno uporabo ter razvojem obnovljivih virov energije in jedrske energije je dokazano hitrejše ter bolj čisto, ekonomično in zanesljivo. Jedrska stabilnost delovanja namreč pomembno dopolnjuje obnovljive vire, ki zaradi odvisnosti od vremenskih razmer ne zagotavljajo stabilne in zanesljive oskrbe z električno energijo, ki je nujna za nemoteno delovanje sodobne družbe.

Umik od fosilnih goriv in elektroenergetski prehod s sabo prinašata vse večjo elektrifikacijo velikih energetskih porabnikov, kot so transport, ogrevanje in hlajenje. Projekt JEK2 lahko v sozvočju z obnovljivimi viri energije ključno prispeva k učinkovitemu, robustnemu in trajnostnemu elektroenergetskemu sistemu, ki je kos vse večji potrebi po električni energiji in prispeva k manjši uvozni odvisnosti Slovenije. Z letno proizvodno med 8 in 12 TWh električne energije JEK2 odgovarja na številne izzive prihodnosti, pomembno prispeva k razvoju slovenskega gospodarstva in zagotavlja visokokakovostna delovna mesta, ki so pomembna za razvoj širše regije in Slovenije na splošno.

Proizvodnja Skupine GEN je že danes 99-% nizkoogljična, z JEK2 pa se bo pomembno izboljšal tudi položaj Slovenije na lestvici nizkoogljičnosti proizvodnje električne energije. Jedrska energija je odgovor na številne izzive prihodnosti, zato bo Skupina GEN sledila pričakovanjem MzI glede široke javne razprave na temo elektroenergetskega prehoda. GEN se je že do zdaj osredotočal na izobraževanje, ozaveščanje in javno odpiranje pogovorov o energetski prihodnosti s številnimi deležniki, to prakso bo od zdaj še stopnjeval.