Gradnja in priprava novih jedrskih elektrarn v Evropi

Industrija

V Evropi se gradi ali pripravlja na gradnjo več jedrskih elektrarn. Pestremu dogajanju na področju načrtovanja novih jedrskih elektrarn se je julija pridružila tudi Slovenija. Izdano je bilo energetsko dovoljenje za novo jedrsko elektrarno moči 1100 MW v Krškem. V kratkem pričakujemo začetek postopka umeščanja v prostor in javne diskusije. V nadaljevanju so na kratko povzete gradnje jedrskih elektrarn in priprave projektov v Evropi.

V Združenem kraljestvu se trenutno gradita dva reaktorja EPR s skupno močjo 3,2 GW, in sicer na lokaciji Hinkley Point C. Investitor je EDF Energy, s podporo China General Nuclear, dobavitelj pa EDF. Gradnja se je začela leta 2018, zaključek prvega reaktorja je predviden leta 2026, drugega pa eno leto pozneje. Ravno tako v Združenem kraljestvu čaka na potrditev vlade projekt izgradnje dveh jedrskih elektrarn tipa EPR na lokaciji Sizewell C. Dobavitelj bo ravno tako EDF, investitorja pa EDF in China General Nuclear. Odločitev o investiciji je predvidena leta 2022. Na lokaciji Bradwell je v pripravi tudi projekt gradnje dveh reaktorjev moči 1000 MW v sodelovanju s China General Nuclear. Na lokaciji Wyfla potekajo pogovori med Horizon Nuclear Power ter Bechtel, Southern in Westinghouse o obnovitvi načrtov za izgradnjo elektrarne, tokrat brez Hitachija. Cilj je zgraditi za 8 GW novih jedrskih elektrarn. Na lokaciji Moorside se načrtuje gradnja dveh EPR in več SMR. Vključili bodo tudi hibridne integrirane sisteme za toploto in vodik.

Na Češkem, na lokaciji Dukovany, je načrtovan razpis za elektrarno moči 1200 MW, in sicer poleg obstoječih štirih elektrarn. Investitor je ČEZ. Dobavitelj bo izbran med ponudniki lahkovodnih elektrarn: EDF, KHNP in Westinghouse. Upravni organ je marca letos izdal lokacijsko dovoljenje. Razpis je načrtovan za leto 2022, podpis pogodbe pa za leto 2024. Začetek gradnje je predviden leta 2029, obratovanje pa leta 2036. ČEZ raziskuje tudi lahkovodne SMR za lokacijo Temelin in za nadomeščanje termoelektrarn. V pogovorih so s sedmimi dobavitelji za nadaljnjo obdelavo (6 PWR in 1 BWR): Nuscale, Holtec, Rosatom, KAERI, RR SMR, CNNC in Hitachi.

Na lokaciji Olkiluoto na Finskem se gradi reaktor EPR. Investitor je TVO, dobavitelj pa AREVA. Gradnja se je začela leta 2005 in po večkratnem podaljšanju rokov je začetek obratovanja načrtovan leta 2022. V reaktor so marca letos že vstavili gorivo. Na Finskem, na lokaciji Hanhikivi, poteka priprava projekta gradnje reaktorja VVER, moči 1200 MW. Investitor je Fennovoima, dobavitelj pa Rosatom.

V Franciji, na lokaciji Flamanville, se gradi reaktor EPR. Investitor je EDF. Gradnja se je začela leta 2007, zaključek gradnje je predviden leta 2023. Trenutno odpravljajo nepravilnosti pri gradnji.

Na Madžarskem je za lokacijo Paks podpisana pogodba med Paks 2 in Rosatom o gradnji dveh VVER reaktorjev moči 1200 MW. Letos se bo začela gradnja, dokončanje prve elektrarne je predvideno leta 2026, druge pa leto dni pozneje.

Slovaška dokončuje gradnjo dveh elektrarn z močjo 440 MW (VVER-440) v Mohovcih, poleg dveh obstoječih elektrarn enakega tipa. Gradnja se je začela leta 1987, nato se je ustavila. Zagon elektrarne Mohovce 3 je že odobren za letos, Mohovce 4 pa za leto 2023. Predvidena je tudi nova jedrska elektrarna moči 1200 MW na lokaciji Bohunice.

V Belorusiji, na lokaciji Ostrovets, se je leta 2013 začela gradnja dveh elektrarn VVER. Prva elektrarna je januarja letos že dosegla 100-odstotno moč, zaključek gradnje druge je predviden leta 2022.

V Turčiji se gradijo štiri elektrarne moči 1200 MW, tipa VVER. Začetek gradnje prve enote se je začel leta 2018, druge leta 2020, tretje leta 2021, četrta pa naj bi se začela graditi prihodnje leto. Zagon prve elektrarne je predviden leta 2023, preostale naj bi sledile z enoletnim zamikom.

V Romuniji, na lokaciji Černavoda, potekajo priprave na projekt zaključitve dveh elektrarn CANDU, in sicer poleg dveh obratujočih. Posamezna elektrarna ima moč 720 MW. Začetek del je predviden leta 2024, dokončanje prve enote pa leta 2031. Podpisan je sporazum z Združenimi državami Amerike o financiranju.

V Bolgariji, na lokaciji Belene, načrtujejo gradnjo dveh enot v skupni moči 2000 MW. Povabilo za ponudbo je bilo poslano ponudnikom Rosatom, CNNC, KHNP, Framatome, GE. Začetek gradnje je predviden leta 2023, obratovanja pa leta 2032. Bolgarska vlada je potrdila načrte o izgradnji nove enote na lokaciji Kozloduy.

V Estoniji želi start-up podjetje Fermi Energia graditi SMR. Podpisane ima sporazume s podjetjema Rolls-Royce in GE Hitachi. Narejena je bila izvedljivostna študija, pripravljajo se na umeščanje v prostor.

Nizozemski EPZ načrtuje gradnjo dveh novih elektrarn skupne moči do 2500 MW. Projekt trenutno ne napreduje, poteka pa aktivna politična razprava v parlamentu in vladi. Javnost je projektu naklonjena.

Poljska vlada je leta 2020 potrdila energetsko strategijo, ki vključuje izgradnjo od 6 do 9 GW (6 enot) jedrskih elektrarn. Imajo dve lokaciji: Zarnowiec in Belchatow. Prvo enoto naj bi začeli graditi leta 2027, obratovati pa naj bi začela leta 2033. Dobili so ponudbo ZDA za podporo načrtovanju izgradnje AP1000. Investitor je PGE EJ 1, ki je v lastništvu države Poljske in ENEA.

Vir: World Nuclear Association