Podpora jedrski energiji v ZDA več kot 75-odstotna

Škodljive posledice globalnega segrevanja so vedno bolj pereča tema v javnosti, ki s sabo prinaša nujne pogovore o prihodnosti energetskega sektorja. Raziskava javnega mnenja v Združenih državah Amerike je pokazala, da se s povečanjem zaskrbljenosti zaradi podnebnih sprememb povečuje tudi podpora jedrski energiji.

Večje zavedanje o posledicah globalnega segrevanja se kaže tudi v večji podpori in ozaveščenosti o pomenu jedrske energije za prihodnost elektroenergetskih sistemov. Kar 76 % anketiranih vsaj delno podpira jedrsko energijo, od tega skoraj tretjina izraža močno podporo, medtem ko le 6 % anketiranih jedrski energiji močno nasprotuje. Večina Američanov se zaveda, da bo jedrska energija v prihodnosti igrala pomembno vlogo pri doseganju ciljev omejevanja podnebnih sprememb in pri zagotavljanju zadostne količine energije med povečanjem porabe električne energije.

Raziskava pa ni pokazala le večje podpore jedrski energiji, pomemben premik so namreč zaznali tudi pri zaznavanju varnosti jedrskih elektrarn. Prvič po nesreči v Fukušimi na Japonskem leta 2011 se je zaznavanje varnosti povečalo, in sicer s 47 % na kar 57 %. Prav tako se manjša vrzel med dejanskim javnim mnenjem in zaznanim javnim mnenjem, ki so ga v dosedanjih raziskavah Američani vedno dojemali kot bolj negativno usmerjenega.

Ena od pomembnejših ugotovitev raziskave je, da bolj ozaveščeni posamezniki izkazujejo večjo podporo jedrski energiji. Več podpore je tudi med moško populacijo, medtem ko so ženske večkrat proti ali neodločene. Najpomembnejše prednosti jedrske energije so zanje cenovna dostopnost in zanesljivost energije, kot najpomembnejši okoljski doprinos jedrske energije pa opredeljujejo čist zrak.

Največja zanimivost raziskave pa se je razkrila na koncu. Po izpolnitvi celotne ankete, ki je skozi vprašanja tudi ozaveščala o prednostih jedrske energije, je bilo anketirancem spet zastavljeno vprašanje o podpori jedrski energiji. Odstotek podpornikov se je s 76 povečal na 88 %. Ugotovitve raziskave tako osvetljujejo pomen ozaveščanja in informiranosti o jedrski energiji v času vse bolj prisotne javne razprave o pomenu jedrske energije.

Raziskavo je maja letos na vzorcu 1000 odraslih Američanov opravilo podjetje Bisconti Research Inc.

Vir: www.ans.org/news/article-3114/support-for-nuclear-energy-grows-with-climate-change-concerns