OPEN100: IJS sodeluje pri zasnovi jedrske sredice novega reaktorja

V ZDA so februarja 2020 zagnali OPEN100, projekt za zasnovo majhnega tlačnovodnega reaktorja. Kot eden od ključnih partnerjev pri projektu sodeluje tudi Institut "Jožefa Stefana".

OPEN100 je prvi odprtokodni načrt za uvedbo jedrske elektrarne na svetu. Spletna platforma, ki je nastala v okviru projekta, služi kot odlagališče za inženirske sheme, urnike gradnje in finančne modele. Namen projekta je ustvariti novo generacijo elektrarn, ki jih bo zaradi odprtosti projekta, ki je dostopen vsakomur, lažje in stroškovno učinkoviteje zgraditi. OPEN100 združuje in povezuje tehnološka zagonska podjetja, inženirska podjetja, gospodarske javne službe in kapital s skupnim ciljem razvoja in podpore jedrski energiji.

Prednosti, ki jih prinaša odprtost modela projekt OPEN100, pa segajo dlje od področja razvoja in raziskav. Transparentnost jedrske energetike, ki jo zagotavlja odprt pristop, lahko veča zaupanje v jedrsko energijo in posledično prispeva k uspešni integraciji jedrske tehnologije v dolgoročne strateške načrte državnih organov. Projekt lahko prav tako privabi več mladih raziskovalcev, hkrati pa vstop v jedrski sektor olajša podjetjem in organizacijam, ki se v jedrske vode prej še niso spuščali.

IJS bo s svojimi dolgoletnimi izkušnjami na področju razvoja jedrske tehnologije v projektu eden od ključnih partnerjev. Projekt vidijo kot priložnost za izobraževanje in usposabljanje novih generacij jedrskih strokovnjakov, svojo vlogo pa zaznavajo predvsem v zasnovi jedrske sredice in varnostnih analizah.