Energetsko dovoljenje za načrtovanje JEK2

Ministrstvo za infrastrukturo je julija GEN energiji podelilo energetsko dovoljenje za drugi blok Jedrske elektrarne Krško (JEK2). S tem je Slovenija naredila pomemben korak k učinkovitemu elektroenergetskemu prehodu, ki je nujen za doseganje ciljev omejitve podnebnih sprememb.

Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi sprejete Dolgoročne podnebne strategije Slovenije ter Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta 19. julija izdalo energetsko dovoljenje za projekt načrtovanja in izgradnje jedrske elektrarne JEK2. S tem ministrstvo odpira pot za izvedbo upravnih postopkov in pripravo dokumentacije za investicijsko odločanje o JEK2, kar je nujna podlaga za končno odločitev o optimalnem energetskem scenariju za prihodnjo oskrbo Slovenije z nizkoogljično energijo. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dodal, da je energetsko dovoljenje za JEK2 ena od najpomembnejših odločitev MzI, s katero se Slovenija premika naproti neodvisni, čisti in nizkoogljični prihodnosti.

»Do zdaj opravljene študije upravičenosti projekta kažejo, da je JEK2 za prihodnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z doma proizvedeno električno energijo tehnično, okoljsko in investicijsko izvedljiv projekt, ki ustrezno odgovarja na ključne izzive energetske trileme in omogoča učinkovito spoprijemanje Slovenije z izzivi zelenega elektroenergetskega prehoda,« poudarja generalni direktor GEN Martin Novšak.