Okrogla miza Kadrovska problematika v energetiki

Vir: arhiv GEN
Vir: arhiv GEN

V okviru Dnevov posavske energetike je v sredo, 16. 11., na Inštitutu za energetiko potekala okrogla miza, na kateri so strokovnjaki s področja energetike razpravljali o izzivih razvoja kadrov v energetskem sektorju. Na njej je kot predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije sodeloval dr. Tomaž Žagar.

Med več kot 1000 različnimi študijskimi programi je v Sloveniji 15 takšnih, ki mlade izobražujejo na področjih elektrotehnike in energetike. Kot je uvodoma pojasnil dekan Fakultete za energetiko v Krškem dr. Sebastijan Seme, ima njihova fakulteta veliko možnosti za ustrezno preoblikovanje programov in posledično zmanjšanje obstoječega razkoraka med potrebami na trgu dela in razpoložljivimi kompetencami. Tudi zaradi pričakovanih potreb po kadrih v luči gradnje in nato tudi delovanja JEK2 je namen Fakultete za energetiko ustrezno oblikovati študijske programe, ki bodo zagotavljali strokovnjake s področja jedrske energetike.

Krška fakulteta je pripravljena na ustrezno posodobitev študijskih programov, gospodarstvo pa je pripravljeno sodelovati. To je bil eden temeljnih zaključkov okrogle mize, čemur bo v prihodnje sledilo oblikovanje delovne skupine za pripravo študijskih programov, ki bo vključevala tudi predstavnike gospodarstva.

Sogovorniki so v zaključnem delu še poenotili mnenje, da je izbira poklicne poti proces, ki se začne bistveno pred maturo oziroma odločitvijo za študij. Mladi potrebujejo občutenje poslanstva, vzporedno z njim pa priložnost za razvoj in osebno rast. Tako je že v družinskem krogu in predvsem med osnovnošolskim izobraževanjem otroke treba opolnomočiti z dejstvom, da je energetika temelj, brez katerega moderna družba ne more obstati.

Pogovor, ki ga je vodil Slavko Bobovnik, je v celoti dostopen na vgrajeni povezavi.