Mladi jedrski strokovnjaki predstavljali vlogo jedrske energije pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z elektriko

MMG (Mreža mlade generacije), ki deluje v okviru Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), je v petek, 7. oktobra, na Prešernovem trgu v Ljubljani izvedla informativni dogodek v okviru globalne pobude Stand Up for Nuclear. Letošnji glavni temi sta bili energetska neodvisnost in kako lahko jedrska energija pomaga pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z elektriko. Mladi jedrski strokovnjaki so podobno kot njihovi kolegi po številnih mestih v Avstraliji, Franciji, Kanadi, Braziliji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Združenih državah Amerike ter drugih državah na poljuden način javnosti predstavili jedrsko tehnologijo ter osvetlili nekatere mite, povezane z njo. Mimoidoči so lahko videli številne zanimive primerjave, eksperimente, interaktivne vsebine ter poklepetali z mladimi strokovnjaki o jedrski energiji in njeni vlogi pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z elektriko.

Avtor: Melita Lenošek Kavčič
Avtor: Melita Lenošek Kavčič

Razstavni prostor na Prešernovem trgu z vsebinami za vse starosti je bil odlično obiskan. Dogodka so se v sklopu tehničnih vsebin udeležili tudi dijaki nekaterih ljubljanskih šol. Med klepetom z mladimi jedrskimi strokovnjaki so mimoidoči primerjali različne vire elektrike v Sloveniji, proučili zanesljivost in neodvisnost jedrske energije ter se poučili o raziskavah in razvoju novih tehnologij jedrskih reaktorjev. Obiskovalci so lahko z meglično celico tudi videli sledi naravnega ionizirajočega sevanja na Prešernovem trgu. Iz prve roke so lahko izvedeli nekatere strokovne podrobnosti, saj so na dogodku sodelovali tudi predstavniki z Instituta "Jožef Stefan", Agencije za radioaktivne odpadke, GEN energije, jedrske elektrarne NEK, platforme podpornikov jedrske energije JedrskaSi ter Elektroinštituta Milan Vidmar. 

Kot povzema dogajanje dr. Janez Kokalj, predstavnik za mednarodne odnose pri MMG DJS, sicer zaposlen kot raziskovalec na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta "Jožef Stefan": »Mladim nam je bilo v veselje posredovati informacije o jedrski tehnologiji številnim zainteresiranim. Zaradi trenutnega dogajanja po svetu se ljudje bolj zanimajo za izzive v energetiki. Zdi se tudi, da jedrsko energijo podpirajo ljudje po vsem svetu, čisto običajni prebivalci, številni naravovarstveniki in predvsem mlajše generacije, ki v jedrski energiji vidijo skupno rešitev za probleme energetske revščine, podnebne krize in za ohranitev narave. Obenem postaja očitno, kako pomemben je neodvisen, zanesljiv in hkrati nizkoogljičen vir energije, kot je jedrska energija.« 

Avtor: Melita Lenošek Kavčič
Avtor: Melita Lenošek Kavčič

Druge izjave organizatorjev: 

Saša Škof, organizacijski odbor slovenskega dogodka v okviru pobude Stand Up for Nuclear in sodelavka na Odseku za reaktorsko fiziko Instituta "Jožef Stefan": Eden od osrednjih ciljev dogodka je prikazati vključenost in podporo mladih jedrski tehnologiji. To smo pokazali mladi in nadobudni strokovnjaki jedrske znanosti, ki smo na dogodku zainteresirani javnosti predstavili zanimiva dejstva in ovrgli prenekatere mite, povezane z jedrsko tehnologijo. Upam, da smo tudi s tem dogodkom pokazali, da člani MMG spodbujamo večjo radovednost in se veselimo nadaljnjih razprav.

Tanja Goričanec, predsednica MMG in doktorska študentka na Odseku za reaktorsko fiziko Instituta "Jožef Stefan": Veseli me, da smo tudi letos imeli priložnost mimoidočim, javnosti in dijakom predstaviti jedrsko energijo ter njeno vlogo v prehodu v nizkoogljično družbo. Zaradi trenutnih energetskih razmer je mimoidoče predvsem zanimal potencial jedrske energije pri zmanjševanju energetske odvisnosti držav. Organizatorji dogodka Stand Up for Nuclear ugotavljamo naraščajočo javno podporo jedrski energiji in priznavanje njenih pozitivnih lastnosti, kot so zanesljiva, nizkoogljična in dolgoročna oskrba z električno energijo.

Stand Up for Nuclear

Globalna pobuda Stand Up for Nuclear (https://standupfornuclear.org/) poteka že peto leto zapored, letos že tretjič s slovensko udeležbo. Namen pobude je širši javnosti predstaviti pomen jedrske energije za ohranitev čistega okolja. Gibanje Stand Up for Nuclear se je pred leti začelo kot enodnevni dogodek, ki se je v zadnjih letih razvil in razširil po vsem svetu ter danes zajema dogodke, ki potekajo vso jesen. Tudi letos pa se je Ljubljana pridružila mestom po svetu, v katerih so potekala javna predavanja in razprave, shodi ter drugi informativno-izobraževalni in ozaveščevalni dogodki v podporo jedrski energiji.

S pobudo Stand Up for Nuclear se mladi jedrski strokovnjaki povezujejo na globalni ravni. Pokazati želijo, da je med podporniki jedrske energije po vsem svetu veliko predstavnikov mlajše generacije, ki v tem nizkoogljičnem viru energije prepoznavamo skupno rešitev za izzive podnebne krize, energetske revščine in za ohranitev narave. Tudi v javnosti in medijih v zadnjem času postaja vse bolj prepoznano, da razogljičenja družbe ne moremo uresničiti brez vključevanja jedrske energije. Zato mnogo držav že gradi ali se pripravlja na gradnjo novih jedrskih elektrarn.

Kot poudarja doc. dr. Tomaž Žagar, predsednik DJS, je Mreža mlade generacija znotraj Društva jedrskih strokovnjakov vsako leto bolj aktivna. »Mladi so ključni za prihodnjo pravično in celovito obravnavo jedrske energije kot pomembnega nizkoogljičnega vira, ki hkrati zagotavlja zanesljivo in konkurenčno oskrbo z energijo za ljudi ter pri tem pomaga ohranjati nedotaknjen naravni prostor. V društvu zato spodbujamo in podpiramo aktivnosti Mreže mlade generacije.«

Avtor: Jure Kos
Avtor: Jure Kos

Več informacij o Stand Up for Nuclear Ljubljana 2022 najdete na:

Več informacij o globalni pobudi Stand Up for Nuclear: www.standupfornuclear.org

Izjava za medije (.pdf)