Jedrski strokovnjaki na 31. mednarodni konferenci Jedrska energija za novo Evropo

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS) je med 12. in 15. septembrom 2022 organiziralo 31. mednarodno konferenco Nuclear Energy for New Europe 2022 (Jedrska energija za novo Evropo 2022). Na konferenci se je zbralo 219 udeležencev iz 18 držav Evrope, ZDA in Azije. Udeleženci konference so predstavili 135 strokovnih prispevkov.

Na odprtju konference so udeležence pozdravili predsednik programskega odbora dr. Igor Jenčič, sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Jože Dimnik, predsednik European Nuclear Society prof. dr. Leon Cizelj in predsednik Društva jedrskih strokovnjakov doc. dr. Tomaž Žagar.

Vabljeni predavatelji so predstavili tri pomembne vidike trenutnega stanja na področju jedrske energije: dr. Patrick Blaise, direktor raziskav znanstvenega oddelka za energetiko na Francoski komisiji za jedrsko in alternativno energijo (CEA), je govoril o vlogi raziskovalnih reaktorjev, dr. Abderrahim Al Mazouzi, višji raziskovalni inženir na oddelku za raziskave in razvoj v podjetju Electricite de France (EdF), je povzel izzive jedrske energije v evropski in francoski prihodnosti, dr. Henri Weisen (EPFL, Švica) pa je predstavil najnovejše dosežke na področju razvoja fuzijske tehnologije.

Med konferenčno večerjo so že tradicionalno podelili nagradi najboljšima mladima avtorjema. Prejela sta jo Domen Kotnik iz Slovenije (za članek Analysis of water activation loop at the JSI TRIGA research reactor) ter Silvia Lo Muzio iz Italije (Implementation and validation of the steady state SP3 approximation in the GRS FENNECS code).

Nagradi za najboljši poster sta prejela prispevka »Common misconceptions about nuclear energy – case study from interactions in visitors centre« (avtorji Jure Jazbinšek, Garsia Kosinac, Melita Lenošek Kavčič in Tomaž Žagar, Slovenija) ter »Analysis of the void coefficient in Pavia TRIGA Mark-II reactor: Monte Carlo numerical evaluation and comparison with experimental data« (avtorji Riccardo Boccelli, Antonio Cammi in Carolina Introini, Italija).

Programski odbor letošnje konference je vodil dr. Igor Jenčič, predsednica organizacijskega odbora pa je bila mag. Mateja Južnik. Veliko število prijavljenih udeležencev, polna dvorana poslušalcev med vsemi predavanji, živahna debata ob posterjih, veliko število sponzorjev, zadovoljstvo in pozitivni odzivi udeležencev, vse to dokazuje, da je konferenca Nuclear Energy for New Europe z leti postala ena najbolj uveljavljenih jedrskih konferenc v Evropi in tudi, da je Slovenija mednarodno cenjena jedrska država.

Več informacij je na www.djs.si/nene2022