Uvodnik

Spoštovani člani DJS,

mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, ki je potekal februarja, je namenjen priznavanju pomembne vloge v znanstveni skupnosti ter hkrati spodbujanju nadaljnjega sodelovanja na znanstvenem področju. Čeprav se zelo počasi povečuje pojavljanje žensk na vseh ravneh v karieri, je vseeno viden trend rasti. Spodbudno je, da se statistika izboljšuje, sami pa lahko prispevamo in spodbujamo na različne načine. Povečanje udeležbe žensk na vseh ravneh na področju raziskav in inovacij, kjer prispevajo z edinstveno perspektivo in idejami, ima pomembno vlogo. Vesela sem, da na svoji poti spoznavam ženske s pravo energijo in moške, ki to energijo cenijo.

V uredništvu tokrat izpostavljamo zanimive vsebine. Izpostavljamo prepoznane aktivnosti ter dosežke naših članov tako na mednarodnem strokovnem področju kot tudi v slovenskem strokovnem prostoru. Povzemamo poročilo Agencije za jedrsko energijo (NEA), ki je bilo objavljeno simbolno na mednarodni dan žena in želi osvetliti trenutno neuravnoteženost spolov na vseh ravneh v karieri ter približati javnosti tematiko s podatki in z jasnimi priporočili. Lahko si preberete novico o tem, da je NEK pridobila okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovalne dobe za dodatnih 20 let (do 2043). Celoten projekt je bil zahteven in kompleksen. Avtorji z bralci delijo informacije o dinamičnem področju razvoja jedrskih elektrarn z malimi modularnimi reaktorji (SMR), o uspešno zaključenem jubilejnem, 10. tekmovanju Mladi genialci in še veliko več. Podnebne spremembe in spreminjajoče se potrebe družbe od držav zahtevajo temeljite spremembe energetskih sistemov. Seznanite se lahko kako razmišlja Nemčija o svojem elektroenergetskem konceptu oziroma z razvojem energetike. V tem obdobju je bil tudi zaključen natečaj za promocijski material »Objektivno o jedrski znanosti in tehnologiji«. Lepo vabljeni k branju.

Medtem pa nas že svež pomladni veter razvaja in opominja, da se začenja nov cikel v naravi in stvari se z novo energijo postavijo na pravo mesto. Veliko svežega, ustvarjalnega in delovnega vetra vam želim ter prijetno branje.

S spoštovanjem,
Mojca Planinc, urednica